Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  06-29052943

Krapte op de arbeidsmarkt - Hoe vind je goed personeel?

Kun je moeilijk personeel vinden? Pas onze tips toe en vergroot jouw kansen.

Er is krapte op de arbeidsmarkt. Er komen steeds meer vacatures, maar minder beschikbaar personeel. Waar of hoe vind je nog goed personeel?

Uitgaande van het vierde kwartaal van 2021 was er in Nederland volgens het UWV een recordaantal van 387.000 openstaande vacatures. De branches waar moeilijk personeel voor te vinden is zijn onder andere de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Zolang het een probleem is, moet je creatiever zoeken naar personeel. Wij geven een paar tips waar je misschien iets aan kunt hebben.

Vul lastige vacatures intern in

Voor bepaalde functies kan het extra lastig zijn om de juiste persoon te vinden. Je kunt wachten op de kandidaat met de juiste opleiding en ervaring, maar je kunt ook binnen het eigen personeelsbestand rondkijken. Misschien kun je een topper in een andere functie de kans geven. Met een interne opleiding kan dit de oplossing zijn. Zeker als je voor de andere functie die vrij komt wel eenvoudiger weer een nieuw personeelslid kunt vinden.

Vind personeel via personeel

Een sollicitant kan zich mooi presenteren tijdens een gesprek, maar wat zijn de echte kwaliteiten van de kandidaat? Daar kom je pas achter zodra hij of zij voor jou aan het werk is. Via eigen personeel mensen werven zal vaak beter uitpakken. Dit geeft kwalitatief betere kandidaten en je steekt er ook nog eens minder tijd en geld in. 

Ga zelf op zoek naar kandidaten via LinkedIn

Op zoek naar een bouwvakker of een automonteur is LinkedIn waarschijnlijk niet een logische stap, maar bijvoorbeeld wel voor administratieve medewerkers en commerciële mensen. Door slimme zoekopdrachten kun je de juiste mensen vinden. Je ziet ook gelijk wat de werkervaring is en welke opleiding ze afgerond hebben. Als er ook nog beschikbaar bij staat, kun je jouw toekomstige werknemers eenvoudig benaderen. Een vacature delen via LinkedIn (of andere sociale media) is ook een optie.

Neem zeer kritisch stagiaires aan

Met een stageplek geef je jongeren de kans om ervaring op te doen in het vakgebied. Het kan ook een goede manier zijn om goede mensen voor de toekomst te werven. Neem dus niet de eerste de beste stagiaire aan, maar voer gesprekken met meerdere kandidaten. Mogelijk kunnen ze tijdens de vakantieperiode al bijspringen.

Toch een zzp’er inhuren?

Als het vinden van een ervaren en gemotiveerde medewerker niet lukt, kun je ook gaan voor een zzp’er. Het kost je per uur mogelijk wel iets meer, maar je blijft wel flexibel. Zodra de extra inzet niet meer nodig is, stop je de samenwerking met de zzp’er. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-04-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.